Targi NATURA FOOD, organizowane w Łodzi od 2008 roku, to jedna z najważniejszych krajowych imprez promujących ekologiczną i tradycyjną żywność. Również od samego początku podczas Natury Food odbywa się Wojewódzki Konkurs Produktów Tradycyjnych „Tygiel Smaków”, organizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego.
Targi NATURA FOOD – certyfikowana żywność dla zdrowia i planety to wydarzenie, którego głównym celem jest promocja produktów żywnościowych wysokiej jakości oraz produktów o wartościach prozdrowotnych, przy wytwarzaniu których przykłada się dużą wagę do dbania o zrównoważony rozwój, zachowanie bioróżnorodności oraz ochronę środowiska.

Na targach obecni będą producenci żywności wysokiej jakości, w szczególności marek polskich lub działających na terenie Polski, posiadający certyfikaty unijne i krajowych systemów jakości (grafika poniżej)

Główne kategorie wystawców:
- Żywność ekologiczna oraz ujęta w unijne i krajowe systemy jakości żywności.
- Fair Trade oraz inne międzynarodowe certyfikaty potwierdzające zrównoważoną produkcję.
- Produkty „free-from”. Wystawcy oferujący produkty bez laktozy, bez glutenu, bez cukru oraz inne produkty przeznaczone dla osób z alergiami lub nietolerancjami pokarmowymi.
- Żywność funkcjonalna i prozdrowotna. Producenci żywności o podwyższonych wartościach zdrowotnych, np. wysokobiałkowej czy z dodatkiem probiotyków. Szczególny nacisk kładziemy na żywienie dla seniorów, w tym na rozwiązania dla szpitali, hospicjów, domów pomocy społecznej i prywatnych domów seniora.
- Żywność wegetariańska i wegańska.
- Produkty lokalne i rzemieślnicze. Wyłącznie na wspólnych stoiskach urzędów marszałkowskich i innych organizacji. Warunkiem uczestnictwa jest posiadanie przez produkt odpowiedniego certyfikatu, np. szlaku kulinarnego, marki lokalnej.
- Innowacyjne opakowania i rozwiązania ekologiczne. Firmy oferujące opakowania ekologiczne, biodegradowalne lub wielorazowego użytku, alternatywy dla plastiku oraz technologie zmniejszające emisję CO₂ w produkcji żywności.
- „Start-upy”. Przestrzeń dla młodych, dynamicznych firm, wprowadzających nowatorskie rozwiązania w branży spożywczej.

Po więcej informacji zapraszamy na oficjalną stronę Targów
Tekst i grafiki – materiały prasowe organizatora
Opracowanie – Weronika Jarmoszewicz